Sabah saat 8'de hepimiz okulun önündeydik ,servisimiz biraz geciktiği için 15 dk sonra yola çıkabildik. Saat 10 olmadan Enerji Müzesi'ne varmıştık.Orda bizi eğitmenimiz Özge Hanım karşıladı.
Saolsun minderlerimizi getirdi ve oturduk.
Yaka kartlarımızı taktık.
Ziyaretten önce ve sonra dolduracağımız formlarımızın ilk bölümünü doldurduk.
Elektrik üzerine bir beyin fırtınası yaptık.
Siemens'ın katkılarıyla bir etkinlik yaptık. Gruplar halinde hangi makinelerin neden daha fazla elektrik harcadığını bulaya çalıştık ,grup sözcüllerimiz bunu diğer gruplara açıkladı.
Bu etkinlikten sonra üst kata çıktık.İçinde olduğumuz bina eskiden elektrik santrali olan şimdi müze olarak kullanılan bir bina.Kuruluşu taaaaaa Osmanlı dönemine uzanıyor.1983'te kapatılıp daha sonra müzeye çevrilmiş.
Bu gördüğünüz hantal makinalar elektriği üreten makinalar.Bir Siemens'in bir de AEG'nin var. Bu markaların bu kadar eski olduğunu bilmiyordum ben.
Önce bu makineler konup üzerine bina yapılmış:) Makinalar çok büyük çünkü. Daha sonra da tavanın mekanizmasını açılıp kapanabilir yapmışlar sorunu çözmüşler.
Bu gördükleriniz tavan ,tabi şimdi çelik konstruksyonlarla desteklendiği için açılıp kapanmıyor.
Burası da bu makinelerin idare edildiği yer.
Burdaki her şeyi serbestçe kurcaladık.
Hanımlar bu gördüğünüz büyük bir merdane değil:)
Siz maddeyi sadece katı -sıvı ve gaz olarak mı biliyorsunuz? İşte bu maddenin 4. hali!
'Şu mavi kutu da ne?' diye düşünüyorsunuz ,İçindeki düzenekle sihirli bir kutuya dönüşmüş.İşte şimdi hep birlikte bunun içinden sonsuzluğa bakacağız.Buyrun...
İçine baktığınızda gördüğünüz bu!Ben fotoğraf makinesini koyduğum için biz şu an makineyi görüyoruz.Kafanızı uzatsaydınız kendinizi görürdünüz.
Bu da mıknatıstan bir heykel.
Pil oluyoruz pil:)Ellerimizi bağlantıyı tamamlayacak biçimde koyduğumuzda ortada gördüğümüz ibreyi hareket ettiriyoruz.Bizim enerjimizle oluyor bu yani biz pil oluyoruz.
Bu bisikleti çevirerek de hareket enerjimizi elektrik enerjisine çeviriyoruz.Mavi kutuların içinde dikiş makinesi ,saç kurutma makinesi ,mikser falan var ,siz pedalı çevirdikçe onların çalıştığını görebiliyorsunuz.
Arkadaki panelde vücüdümüzün ısısını görüyoruz burda pek çıkmamış maalesef.Sıcak yerler kırmızı-sarı ,soğul yerler yeşil siyah görünüyor. Bazı hayvanların dünyayı böyle gördüğünü de öğrendik. Mesela yılanların.
Ellerimiiz kaldırdık baştan bazılarımız kırmızı-sarı idi ,bazılarımız yeşil-siyah.Sonra elleri kırmızı-sarı görünenler ellerini demirlede biraz soğutup tekrar döndü baktı ve yeşil-siyah olduğunu gördü ellerinin.
Maddenin 4. hali burda bir fanusun içinde. Bir paratoner gibi onu kendimize çekebiliyoruz. Çünkü biliyorsunuz ki insan iletkendir.
Bu gördüğünüz Hint fakirlerinin çivili yatağı değil:) Bu yağmur masası. Peki yağmur masası nedir?
İçinde bazı metal toplar var bu masayı salladıkça hareket ediyorlar ve gerçekten de yağmur yağıyormuş gibi bir ses çıkarıyorlar.
Tuğba iletken olduğu için düzeneği parmaklarıyla tamamladığı için ışığı yaktı.
Eğitim alanımıza geri döndük ve formlarımızı tekrar doldurduk.
Özge Hanım oyun oynadığımız kartlardan verdi hepimize.
Ne çok şey öğrendik bu gün. Öğrendiğimiz ne çok şeyi canlı canlı gördük.
Bu gezimizin son fotoğrafı.Bundan sonra eve döndük.
Çocuklar ,beni üzmediğiniz için hepinize teşekkür ediyorum.
öğretmenim bizde size cooooooookkkkkkkkkkk teşekkür
YanıtlaSilederiz...gezi gerceltende harkaydı.pardon öğretmenim gezi harika değildi fehkaladenin fefkinin fefkindeydi...........oooo kadar a puan vermeyelim değilmi?
iyi günler.....ve tekrar teşekkür ederim öğretemnim...........
gizem esen.............
öğretmenim gerçekten çok güzel bir gündü.size çok teşekkür ederiz
YanıtlaSilÖğretmenim hepimiz çok eğlendik size çok teşekkür ederiz.
YanıtlaSilRica ederim ben de çok eğlendim sizinle.
SilBence çok güzel bir gezi olmuş..
YanıtlaSilöğretmenim çok güzel bir geziydi size çoook teşekkür ederiz :))
YanıtlaSil